flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виступ голови суду з нагоди професійного свята - Дня працівників суду

03 вересня 2013, 09:49

 Одинадцять  років тому 8 грудня 2000 р. Президент України, враховуючи важливу роль судів у забезпеченні захисту прав і свобод людини і громадянина, в утвердженні принципу верховенства права та розвитку і зміцненні України як демократичної, правової держави, своїм Указом установив в Україні професійне свято – День працівників суду, яке відзначається щорічно 15 грудня. Ця дата вибрана не випадково, адже саме цього дня у 1992 р. ВР України було ухвалено Закон України «Про статус суддів», покликаний забезпечити належні умови для здійснення правосуддя, яке в нашій державі покладено виключно на суди і вершиться іменем України. На даний час цей Закон втратив чинність, а 07 липня 2010 року набрав чинності новий Закон України «Про судоустрій і статус суддів» .

І нині, коли наша держава прямує тернистим шляхом побудови громадянського суспільства, важко переоцінити роль і місце в цьому процесі судової гілки влади. Це й не дивно, адже суд – одна з найважливіших складових фундаменту держави. Тому створення дієвої системи правосуддя, яка гарантує надійний захист прав і свобод людини, утвердження загальнодемократичних засад судочинства, підвищення рівня правосвідомості в українському суспільстві мають бути вагомими пріоритетами нашої держави.

За теперішніх непростих умов, що склалися в державі, судова система привертає пильну увагу громадян, політиків, а тому суди мають особливо гостро усвідомлювати відповідальність, у тому числі й моральну, і докладати максимум зусиль для наближення вітчизняного судочинства до європейського рівня та стандартів, у яких головне – права і свободи людини.

Зміцнення і піднесення авторитету судової влади в Україні  прямо пов’язане із постаттю судді, його професіоналізмом та людяністю, проте чималою у цій справі є і роль працівників суду, які хоча за своїм статусом не є суддями, проте здійснюють важливі функції організаційного забезпечення здійснення правосуддя і діяльності суду як державної установи.

Так, у Кобеляцькому районному суді Полтавської області згідно  штатного розпису налічується 5 суддів. Голова суду - Рожкова Н.М., заступник голови суду Голубенко В.Л., судді Тесленко Т.В., Омельченко І.І., одна посада судді вакантна. Апарат суду очолює Гармаш С.В. - керівник апарату, який складається з двадцяти державних службовців - помічника голови суду, помічника заступника голови суду, помічників суддів, старшого секретаря канцелярії, секретарів, секретарів судових засідань канцелярії суду, судового розпорядника, головного спеціаліста з інформаційних технологій, консультанта з кадрової роботи, службовця-архіваріуса та працівника-прибиральниця службового приміщення.

Соціальне призначення суду вимагає від суддів і працівників судів особливого сумління, старанності, принциповості, чесності, вірності закону, активної життєвої позиції.

В провадженні Кобеляцького районного суду станом на 01 грудня 2011 року  перебувало 220 кримінальних справ, 1153 цивільних справ, 1053 справ про адміністративні правопорушення та найбільше адміністративних справ-7115, де основну частку складають справи зі спорів соціального захисту «Дітей війни». Це говорить про щоденну напружену роботу суду та надзвичайну завантаженість суддів та працівників апарату суду.

01 листопада 2011 року в приміщенні суду було проведено «День відкритих дверей» з метою прозорості здійснення правосуддя та діяльності суду. Кобеляцький районний суд Полтавської області відвідали учні 11 класу загальноосвітньої школи ім. О.Гончара № 2. Вони ознайомилися із історією суду, з роботою канцелярії, де присутні дізналися про реєстрацію, рух документів, що надходять до суду, порядок роботи з комп’ютерною програмою «Документообіг загальних судів».

І хоча суддям і працівникам апарату суду забезпечені не всі належні умови для роботи, переконано можна сказати, що принциповість, професіоналізм, вірність ідеалам Правди і Справедливості, відповідальність за результати своєї діяльності, за долю кожної людини завжди були і залишаються вічними й незаперечними заповідями їхньої роботи.

Шановні колеги! Сердечно дякую Вам за віддану працю у нашій нелегкій справі служіння Закону. Відзначення професійного свята-День працівників суду на державному рівні є визнанням нашої наполегливої праці з виконання приписів щодо захисту прав і свобод людини і громадянина, становлення України як демократичної, правової держави.

Голова суду                                               Н.М.Рожкова

 

Опубліковано у районній газеті «Колос» №121-122 від 17.12.2011