flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День працівників суду

15 грудня 2012, 08:00

  15 грудня -День працівників суду

 

З моменту здобуття Україною незалежності в нашій країні було встановлено ряд професійних свят, серед яких  15 грудня – День працівників суду. Адже судова гілка влади заслуговує особливу повагу, бо необхідна для всього українського суспільства і кожного окремого громадянина нашої держави як інструмент захисту загальнолюдських цінностей - свободи людини, її життя, честі та гідності. Діяльність суду, судді, працівника апарату суду відіграє важливу роль в утвердженні принципу верховенства права та справедливості. Саме від цієї самовідданої праці великою мірою залежить збереження в суспільстві політичної стабільності, миру та спокою, дотримання конституційних прав і свобод людини, надійний захист громадян від беззаконня.

Незаперечними принципами роботи працівників суду, були і є висока відповідальність за результати своєї діяльності, а професійна майстерність і особисті якості – об’єктивність і принциповість завжди служили основою для виконання службового обов’язку.

Здійснювати правосуддя в Кобеляцькому районному суді Полтавської області  уповноважені  5 професійних суддів – голова суду Рожкова Н.М., заступник голови суду Голубенко В.Л., судді Омельченко І.І., Тесленко Т.В. та Мороз Т.М.

Допомагає їм у цій доволі нелегкій місії апарат суду: помічники суддів, секретарі канцелярії суду, секретарі судових засідань, судовий розпорядник, консультант з кадрової роботи, головний спеціаліст з інформаційних технологій, архіваріус, які становлять один, добре сформований колектив. Перед кожним з них стоїть завдання бути високим професіоналом: чесним, сумлінним і принциповим. Саме від діяльності судової системи, значною мірою, залежить ефективне функціонування всього державного механізму. 

За результатами роботи, станом на 1 грудня 2012 року, в провадженні районного суду перебувають 2479 справ, з них кримінальних - 254 справи, цивільних - 1121 справа, адміністративних - 167 справ, справ про адміністративні правопорушення - 937.

 Наведені дані є свідченням утвердження в суспільстві думки про те, що суд - це найефективніший спосіб захисту прав. І незважаючи на значне навантаження та складні умови, в яких працюють судді та апарат суду, в цілому, ними забезпечується якісний розгляд переважної більшості справ у розумні строки.

Отже, українське суспільство дедалі більше усвідомлює надзвичайну важливість суду. І навіть збільшення останнім часом звернень громадян до суду свідчить про те, що зростає правова культура людей, а також їх віра у те, що суд ухвалить справедливе рішення. 

Протягом 2012 року важливою подією для суду і судової влади в цілому є набрання чинності 19 листопада 2012 року нового Кримінального процесуального кодексу України. Адже наявні новації сприятимуть удосконаленню процедури кримінального судочинства та запровадженню якісно нової системи правових засобів захисту людини. Однією з принципових новел нового КПК  стало введення в Україні суду присяжних, що є проявом принципу безпосередньої участі народу у здійсненні правосуддя. У вересні 2012 року рішенням сесії Кобеляцької районної ради Полтавської області затверджено список присяжних у кількості 10 осіб. Ще одне нововведення кодексу - слідчий суддя. Це суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод й інтересів осіб у кримінальному провадженні. До повноважень слідчого судді належить вирішення питання щодо застосування запобіжних заходів під час досудового розслідування, ухвалення рішення про здійснення примусового приводу (за клопотанням слідчого, прокурора або з власної ініціативи) тощо. Слідчого суддю мають обирати на зборах суддів у строк не пізніше трьох місяців з для опублікування кодексу. Це передбачено перехідними положеннями КПК. Якщо у зазначений строк слідчого суддю не було обрано, його повноваження, передбачені КПК, виконуватиме найстарший за віком суддя цього суду. У Кобеляцькому районному суді, для здійснення таких повноважень, загальними зборами суддів обрано два слідчих судді.

 

 Судова гілка влади є основою для правової держави. Сьогодні суди мають стати засобом надійного захисту прав і свобод людини.

Ми переконані, що суддівський корпус Кобеляцького районного суду завжди залишатиметься вірним складеній присязі, гідно виконуватиме свої високі обов’язки в ім’я законності, справедливості, гуманізму, захисту прав і свобод людини.

Це професійне свято працівників суду - чудова нагода висловити щиру вдячність усім працівникам суду за принципову та неспокійну працю, спрямовану на панування Правди та Закону.

Сердечно вітаю всіх працівників з їх професійним святом!

Зичу міцного здоров’я, добробуту, миру, злагоди, благополуччя та нових професійних висот!

Нехай Ваші нелегкі та надзвичайно важливі зусилля на ниві служіння правосуддю принесуть Вам заслужену пошану і повагу людей.

 

 

 

Голова суду                                                                     Н.М.Рожкова

 (стаття опублікована 15 грудня 2012р. в загеті "Колос")